RSS Feed

Marsipaanikoristeet marsipaaniruusukakkuun

heinäkuu 13, 2010 by Meillä Leivotaan

 DSCF3019

Tästä se lähtee, ensimmäinen ikinä tekemäni ruusu marsipaanista lapsuuskodista lähdön jälkeen. Marsipaaniruusukakun koristeiden valmistamisen voi tehdä viikkojakin ennen varsinaisen kakun tekoa. Kakun koristeiden teko kannattaa aloittaa ruusujen tekemisestä. Sekoitin keskenään valkoista ja punaista marsipaania, kunnes sain halutun värisen vaaleanpunaisen ruusuja varten. Ruusujen tekoillat eivät olleet parhaat mahdolliset, sillä sattui kova hellekeli ja piti yömyöhäänkin pitää ristivetoa, jotta ruusut sai väkerrettyä. Terälehdet meinasivat heti löträhtää ja liimautua liiaksi toisiinsa kiinni. Moneen kertaan sai aloitettua alusta. Keksin jakaa marsipaanimassan pieniin palloihin ja pidin muita palloja jääkaapissa sen aikaa kun työstin yhtä. Samaan aikaan ristiveto takasi hieman viileämmät työolosuhteet. Valitettavasti en huomannut ottaa ruusujen teosta vaihekuvia. Ruusujen harjoittelu on vasta alussa, joten vaihekuvat tulevat kyllä, jossain vaiheessa.

DSCF3077

Muotoilin ruusut käsin. Nämä ovat ensimmäisiä koskaan tekemiäni marsipaaniruusuharjoitelmia. Olen tyytyväinen että onnistuivat edes noin hyvin. Netistä löytää uskomattoman kauniita ruusuja. Ei kun siis harjoittelemaan lisää!

DSCF3022

Ruusuista oli erityisen vaikea saada samannäköisiä. Osa menikin jämäkakkuun. Mitä isomman määrän ruusuja teki, sitä tasaisemmaksi kävi laatu. Alkupuolen kukista suurin osa päätyi siis ylijäämäkakkuun, kun taas muualle toimitettu kakku sai parhaimmat ruusut. Kaikki ruusut valmistin käsin muotoilemalla, kertakäyttöhansikkaat käsissä. Marsipaani näytti tarttuvan kuumalla paljon vähemmän sormiin tällä konstilla.

DSCF3121

Marsipaaniruusukakkuun tuleva päällinen kaulittiin painavalla kaulimella kahden vahvan muovikelmun välissä. Mittasin oikean koon irtopohjavuoan kannella. Sen jälkeen kakku sai pintaansa kuvioinnin, jonka tein öljytykkä leipäveitsellä varovasti painaen. Tällä välin kakun pinnalle levitettiin sokerikreemikerros kosteussuluksi, jotta kakun pinta säilyisi hyvänä pidenpään.

DSCF3113

Esimmäisen kakun kohdalla kävi juuri näin. Keskityin kuvioiden etäisyyksiin niin tarkasti että painoin leipäveitsen liian syvälle. Niinpä koko levyä ei saanut kerralla nostettua kakun päälle, vaan osa palasista tuli jälkitoimituksena. Kakun päälle kuitenkin päätyivät kaikki, onneksi. Kolmen viimeisen kakun osalta ruudukointi ja päällisen siirtäminen yhtenä kappaleena onnistuivat vaivatta. Tässäkin harjoitus auttaa oppimaan minkä verran kannattaa painaa ja kuinka vähän tarvitaan, jotta kuvio kumminkin syntyy selvärajaisena.

DSCF3120

Lopuksi lisäsin syötävät koristehelmet kakun pinnalle. Kuten kuvasta näkyy digikuva paljastaa pinnan epätasaisuudet armotta. Tämän vaiheen jälkeen kakkuun tehtiin pursotukset ja pursotusten päälle, kakun reunoille tulivat marsipaaniruusut.

DSCF3080

T. Meillä Leivotaan


1 kommentti »

  1. suklaafani sanoo:

    olet kyllä aivan mestari.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *